Voordelen van logistiek uitbesteden

Logistiek, een groot onderdeel in het proces om een dienst of product van grondstof naar de klant te krijgen. In dit artikel leest u meer over wat logistiek precies is en wat de voordelen zijn van het uitbesteden van jouw logistiek. 

Wat is logistiek?

Logistiek, wat is dat precies? Veel mensen denken dat logistiek het transport is van een product van A naar B, maar dit is niet zo. Logistiek is veel meer dan transport alleen. Logistiek is in principe het hele proces van een product van de eerste tot de laatste fase, denk hierbij aan organiseren, plannen, besturen en transporteren van bepaalde diensten of goederen. 

Als eerste worden producten of de grondstoffen om een bepaald product te maken ingekocht. Na het inkopen van de producten of grondstoffen gaat dit naar de productie, bij de productie logistiek worden verschillende onderdelen of grondstoffen samengevoegd en wordt het uiteindelijke product gemaakt. Dit proces kan eenvoudig zijn, zoals bij het maken van papier, maar het kan ook erg complex zijn zoals bij het maken van een auto. Na het productieproces gaat het product vaak naar een distributiecentrum, hier wordt het product bewaard om uiteindelijk naar de eindafnemer te gaan. 

Waarom uitbesteden?

Je kunt met jouw bedrijf je eigen logistiek prima regelen, al helemaal wanneer je een klein bedrijf hebt. Dit kost overigens wel veel tijd en soms ook extra geld. Als je ervoor wilt zorgen dat jouw logistieke proces op rolletjes loopt en dat het zo efficiĆ«nt mogelijk gebeurt is het uitbesteden van het logistieke proces een idee. 

Wanneer je de logistiek uitbesteed aan een gespecialiseerd en professioneel bedrijf heb je zelf veel minder zorgen. Daarnaast heb je iedere maand een vast bedrag wat je uitgeeft aan het regelen van de logistiek. Dit bedrag lijkt in eerste instantie misschien hoger dan wanneer je het zelf doet, maar omdat het proces efficiƫnter en sneller gebeurt kan dit uiteindelijk geld schelen. Ook kun je ervan uitgaan dat een gespecialiseerd bedrijf minder grote fouten maakt, dit kan ook kosten besparen. Als er een fout of probleem is in het proces kan dit effect hebben op het volgende onderdeel in de logistieke ketting, dit kan uiteindelijk erg veel geld kosten. Door het logistieke proces uit handen te geven verklein je de kans op grote problemen of fouten.